Flupke. Onze Ara Maracaña
Klein deugnietje.

Ara Maracaña of klein soldaatje
Ook wel Illigers Ara of dwergara genoemd.
Vandaag was een prachtige dag, zo'n 20 graden Celsius en zonnig dus ideaal voor ons Flupke om eens mee buiten te komen genieten van het goede weer, samen met zijn vrouwtje. Flupke is een dwergpapegaaitje, ondertussen al 6 maanden oud, geboren 1 oktober 2017 in Nederland. Een Ara Maracaña koop je niet zomaar, tegenwoordig staan ze mee op de lijst van beschermde diersoorten dus zonder Cites-papieren krijg je geen Ara Maracaña mee.
Vooraleer Flupke in ons gezin kwam was er Jackoke, een grijze roodstaart van 40 jaar oud die we van mijn schoonmoeder hadden geërfd. Spijtig genoeg hebben we hem moeten laten inslapen door ernstige hartproblemen. Hartverscheurend hoor. Jackoke is maar 7 maanden bij ons geweest maar ik kende hem al meer dan 30 jaar.
Een papegaai hebben is toch nog helemaal iets anders dan bijvoorbeeld een hond of poes als huisdier houden.
Een papegaai kan je vergelijken met een kleuter van vijf jaar, en een kleine rakker van vijf jaar oud is al redelijk slim. Elke ouder zal dat kunnen beamen. Na het overlijden van Jackoke wist ik al snel dat ik terug een papegaai in huis wou halen, maar deze keer geen grijze roodstaart meer. Let wel, een grijze roodstaart is een super papegaai, heel lief en de meeste grijze roodstaarten kunnen heel goed praten, fun verzekerd. Maar grijze roodstaarten staan er ook om bekend dat ze erg eigen zijn, éénkennig, dus vooral verknocht aan één baasje. En dat wou ik toch een beetje vermijden. We zijn toen een paar keer gaan rondkijken in speciaalzaken voor papegaaien en in België, meer bepaald bij Animal-Stars, zijn we toen een Ara Maracaña tegengekomen. Zulk een schattig beestje, niet normaal. Dat exemplaartje was wel niet te koop, dus zijn we verder gaan zoeken en we hebben er toen eentje gevonden bij Enjoy Parrots , deze keer in Nederland. Gekweekt in Nederland dus niet uit Brazilië, (geen paniek) en mét de nodige papieren.

Ara Maracañas, de meeste papegaaien trouwens, zijn niet goedkoop. En dat vind ik persoonlijk niet zo slecht. Een papegaai kan gemiddeld 20 tot 80 jaar oud worden, die koop je dus voor het leven. Dat betekent dus ook een leven lang verzorging geven. Als je zo'n beestje voor 50 euro zou kunnen aanschaffen in de dierenwinkel dan zouden er veel meer papegaaien in opvangcentra zitten dan er nu al zijn. Kijk maar naar de honden- en kattenasielen, die zitten overvol met huisdieren die niet langer gewenst zijn of omdat hun eigenaars de kosten niet meer wilden dragen of ze beu werden. Bij papegaaien gebeurt dat uiteraard ook nog, papegaaien hebben super veel aandacht nodig, ze krijsen en poepen, en daar moet je als eigenaar tegenkunnen. En je buren ook.
Maar ze zijn ook heel lief. Flupke was op drie weken tam genoeg om op mijn arm te komen zitten en vandaar ging het verder. Ondertussen zijn we een paar maanden verder en is Flupke mijn nieuwe boyfriend. Helemaal verliefd zijn we op elkaar. Alhoewel ik niet zeker wist of een Ara Maracaña kon praten heeft hij toch al twee woordjes geleerd : 'piekeboe' en 'hallo'. En hij is nog maar zes maanden oud. Een goed begin dus.
Zoals je kan zien op de foto's klikt het al goed tussen de familieleden. Mijn oudste kleinzoontje en Flupke spelen soms al samen. Flupke is gek op knopjes, gelukkig heb ik hier een paar dozen staan vol met knopen, dus hij is nog even zoet. Met een papegaai kan je ook niet terecht bij een gewone dierenarts, er zijn gespecialiseerde vogelartsen. Dat heb ik ondervonden toen Jacoke bij ons kwam wonen. Vogelartsen zijn dun gezaaid dus meestal zit je wel even in de auto, maar dat hebben we er graag voor over. Papegaaien hebben geen inentingen nodig dus de vogelarts is enkel nodig voor het kortwieken, bijschaven van de snavels en/of klauwtjes en bij eventuele ziektes.
Mooi beestje he? Onze Flupke. Love him!